Magnetron cake naturel

Benodigdheden:
♥ Bloem
♥ Ei
♥ Olie
♥ Suiker
♥ Lekkers voor erin.
Bijvoorbeeld stukjes appel of banaan, rozijntjes, gedroogd fruit, kaneel, hagelslag, etc.
♥ Mok
♥ Magnetron

Bereiden:

  • Meng vier eetlepels bloem met de suiker (en eventueel het andere lekkers wat je in je cakeje wil) in de mok.
  • Breek hier een ei bij en schenk er een eetlepel olie in. Dit alles meng je goed door elkaar tot een deeg.
  • Zet de mok in je magnetron. In het recept wat ik op internet las, stond ‘ongeveer drie minuten'. Maar dat is niet erg concreet, en bovendien kan ik me voorstellen dat dit afhangt van het aantal watt van je magnetron. Dit is dus even iets wat je zelf moet inschatten of uitproberen. Ik heb de mijne er uiteindelijk maar 2,5 minuut ingehad, want toen zag ik hem al over de rand uitrijzen.

Dit recept is van Proud2bMe. Voor het artikel. Klik hier.



Magnetron brownie cake

Let op! Je moet minimaal één flinke schep minder cacao en meer suiker er in doen. Anders is het echt heel erg bitter. Experimenteer er maar een beetje mee om het perfecte cakeje te krijgen :)

In plaats van bakmeel en bloem kun je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken. Je cakeje word dan veel groter. Ik had een beker twee keer zo groot als en nog kwam de cake bovende mok uit!

Ik had geen olie in huis. In plaats daarvan heb ik een beetje bakspray erin gespoten. Ik denk dat een heeel klein scheutje gesmolten boter ook kan. Maar zonder olie gaat denk ik ook prima!

Dit recept is gemaakt door Jiami van Lifesplash! Alle eer gaat dus naar haar? Meer weten over Jiami? Bezoek haar blog www.lifesplash.nl

Ham-kaas oliebollen

Een bijzonder variant op de gewone oliebol

Hartige ham-kaas oliebollen

Ingrediënten

250 ml halfvolle melk

1 zakje gedroogde gist (3 zakjes a 7 g)

1 tl suiker

300 g bloem, gezeefd + 1 el extra

1 ei, losgeklopt

1/2 potje zongedroogde tomaten (a 295 g), uitgelekt

100 g boeren belegen kaas, in blokjes van 1/2 cm

100 g ambachtelijk gerookte achterham (vleeswaren), in reepjes

1 bakje bieslook (25 g), fijngesneden

2 liter milde olijfolie

 

Materialen

 

frituurpan of ruime pan en keukenthermometer

Bereiden

1. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het begint te schuimen. Doe de bloem in een mengkom. Maak een kuiltje en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het ei en 1 mespunt zout toe. Roer glad met een garde. 2. Snijd de tomaten in reepjes. Meng in een kom met de kaas, ham en bieslook. Voeg de extra el bloem toe en schep om. Schep de vulling luchtig door het beslag. Dek af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats. 3. Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk. Keer ze met een schuimspaan zodra 1 zijde goudbruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

 

 

Cheesecake trifle

Cheesecake trifle

Ingrediënten

2 bakjes frambozen (a 125 g)

1 el suiker

1 pak bastognekoeken (260 g)

1 beker hangop (500 g)

100 ml vanillevla (pak 500 ml, biologisch)

 

Bereiden

 

  1. 1. Pureer de helft van de frambozen met de suiker tot een gladde massa. 2. Verkruimel de koeken grof en verdeel de helft over de bodem van de schaal. Meng de hangop met de vanillevla en schep de helft van het mengsel in de schaal. Schep de helft van de frambozenpuree erop. 3. Maak nog een laag met koek, hangop en frambozenpuree. Verdeel de rest van de frambozen over de trifle

 

Jägertee

Ingredienten

400 ml rode wijn
100 ml bruine rum (Oostenrijkse)
1/2 kaneelstokje
1 1/2 tl thee blaadjes of 2 zakjes ceylonthee
2 kruidnagels
stukje sinaasappelschil, schoongeboend
bruine fijne kandijsuiker of suiker

Bereiden

1. Breng in een pan 400 ml water met de wijn en de rum langzaam tot tegen het kookpunt. Spoel een schone theepot om met heet water en stop het kaneelstokje, de thee, de kruidnagels en de sinaasappelschil in de theepot. 2. Schenk het hete water-wijnmengsel op en laat de Jägertee ca. 6 min. op een theelichtje of onder de theemuts trekken. Schenk de thee door een zeefje in grote mokken. Zoet de thee naar smaak met bruine kandij of suiker.

Funky hot chocolate

Ingrediënten

1 liter volle melk
8 el cacaopoeder
4 el gestampte muisjes (pakje 230 g)
2 tl gemalen kaneel
4 el koffieroom
8 marshmallows (zak 265 g)

Bereiden

1. Verwarm de melk tot tegen de kook aan. Verdeel ondertussen de cacaopoeder, gestampte muisjes, gemalen kaneel en koffieroom over 4 bekers. Roer tot een gladde massa zonder klontjes. Voeg al roerend de hete melk toe. Doe in elke beker 2 marshmallows.

Driedubbele poffertjessandwich

Ze lijken me echt superlekker als ontbijt of mee naar school. Alleen wel lastig mee te nemn :-)

Driedubbele poffertjessandwich

Ingrediënten

36 poffertjes (kant-en-klaar)

1 bakje zuivelspread light (150 g)

1 bakje aardbeien (250 g), kroontjes verwijderd

Materiaal

Tapasprikkers/saté prikkers

Eventueel lint

 

Bereiden

 

1. Snijd de aardbeien in plakjes. Bestrijk de poffertjes aan één kant royaal met de zuivelspread. Beleg 12 poffertjes met de helft van de aardbeien. Leg er een poffertje op, beleg met de rest van de aardbeien en dek af met een poffertje. Steek er een tapasprikker in en bind er een gekleurd strikje om.

 

Aardbeientompouce

Aardbeien tompouces

Ingredienten

4 plakjes roomboterbladerdeeg (pakje 10 plakjes, diepvries)

250 ml volle melk

20 g custardpoeder (pak 400 g)

3 el suiker

1 bakje aardbeien (250 g)

1 el aardbeien limonadesiroop

6 el poedersuiker

1 bekertje slagroom (125 ml)

 

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, prik er met een vork gaatjes in en leg het ovenrooster erop (dit voorkomt dat de plakjes te veel rijzen). Bak ze ca. 10 min. in het midden van de oven. Laat afkoelen.

2. Breng de melk aan de kook, maar houd 4 el apart. Meng het custardpoeder, 2 el suiker en de 4 el melk tot een gladde massa. Voeg al roerend aan de kokende melk toe. Kook op laag vuur al roerend 2 min. door. Laat 30 min. afkoelen.

3. Halveer 4 aardbeien en houd apart. Verwijder de kroontjes van de rest van de aardbeien en snijd in stukjes. Meng de siroop met de poedersuiker, voeg eventueel 1-2 tl water toe. Bestrijk 4 bladerdeeghelften met het glazuur. Klop de slagroom met 2 el suiker stijf. Verdeel de custard, aardbeien en slagroom over de 4 ongeglazuurde bladerdeeghelften. Bedek met geglazuurde helften. Garneer met de halve aardbeien

 

American choclate chip cookies XTRA choclate

De bekende american cookies kent iedereen wel. Vandaag heb ik ze gebakken en ik heb een lekker variant bedacht. Gebruik voor dit variant een HOMENADE baxmix ( alleen water toevoegen ) of al kant-en-klare koekjes.

Ingrediënten voor Homemade bakmix

Reep pure chocolade

Dr.Oetker chocolade glazuur

Hagelslag puur

Ingrediënten voor kant-en-klare koekjes

Dr. Oetker chocolade glazuur

Hagelslag puur

Recept voor Home made bakmix

1. Neem de reep pure chocolade en hak m in kleine blokjes. Ongeveer net zo klein als dat er in de bakmix zit.

2. Bereid het deeg zoals het op de baxmix staat en doe de extra chocolade stukjes door het deeg.

3. Maak bolletjes en duw ze plat op de bakplaat. Nu in de oven stoppen.

4. Als de koekjes uit de oven komen 10 minuten laten afkoelen.

5. Als de 10 minuten voorbij zij doe je de waterkoker aan met voldoende water en wacht tot het kookt.

6. Als het kookt, giet het water in een diepe kom waar het zakje glazuur in kan. Doe nu het zakje Dr.Oetker chocolade glazuur erin. Wacht tot het goed vloeibaar is, net als drinken. Giet nu de chocolade glazuur over de koekjes. Strooi er dan wat pure hagelslag op. Let op: dit  kan alleen nog maar als de chocolade nog een beetje zacht is.

7. Wacht nu tot de chocolade hard is geworden en de koekjes echt GOED afgekoeld zijn. Je hebt nu choclate chip cookies XTRA choclate.

Recept voor kant-en-klare american cookies

Omdat de koekjes al gebakken zijn kun je helaas geen extra stukken chocola toevoegen.

1. Doe water in de waterkoker en wacht tot het goed kookt.

2. Giet het in een kom die diep genoeg is voor het zakje glazuur.

3. Wacht tot het glazuur vloeibaar is.

3. Giet het over alle koekjes.

4. Strooi er nu wat pure chocoladehagel op ( dit kan alleen nog maar als het glazuur nog redelijk zacht is.

5. Laat de chocolade stollen. Je hebt nu heerlijke choclate chip cookies XTRA choclate.

Mini waterijsje

Een mini waterijsje. Letterlijk een waterijsje.

Ingredienten

Verschillende soorten ( diepvries ) fruit zoals aardbeien en bessen

water

Spullen

vorm voor ijsklontjes

How to do?

Vul de vakjes van de ijsklontjesvorm tot iets minder dan de helft met water. Stop ze in de vriezer en wacht tot ze HELMAAL bevroren zijn. Haal ze er dan even uit. Let op je moet nu snel gaan werken! Leg in elk vakje één stukje fruit ongeveer in het midden. Giet er daarna water overheen totdat het vakje vol zit. Stop ze in de vriezer. Als het bevroren is heb je een mini ijsklontje.

Decoratietip: Wil je het er echt als een ijsje eruit laten zien? Doe er dan een klein houten prikkertje in. Steek in het stukje fruit het prikkertje. Let wel op dat het stukje fruit rechtop blijft staan.

Handig: Krijg je de fruit ijsklontjes er niet uit. Spoel dan heet water aan de buitenkant van de vorm. De ijsklontjes komen dan meestal los.

Sinaasappel-ananas cocktail ( zonder alcohol )

Een lekker verfrissend, exotisch zomerdrankje

Ingrediënten

240 ml sinaasappelsap

60 ml grenadinelimonadesiroop

240 ml ananassap

60 ml room

ijsblokjes

Keukenspullen

Shaker/blender/keukenmachine

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten (inclusief 4 ijsblokjes) in een shaker. Schud de shaker een halve minuut. Doe een ijsblokje (of twee) in elk glas. Doe het geshakete mengsel door een zeef en giet het vervolgens in een glas.

Tip:
Een leuk schijfje ananas op de rand van het glas is erg leuk. Of een suikerrandje (maak de openronding van het glas een beetje nat en dep het in de suiker.

3x lunch

Drie supergezonde, bijzondere lunches. Snel klaar en lekker gevarieerd!

Lunch 1

Bruine boterham met hüttenkäse, tonijn en plakjes ei.

Lunch 2

Vokorenbol met appelstroop, Leidse kaas 40+ en plakjes appel ( Persoonlijk lijkt mij de appelstroop niet lekker bij deze lunch. Ik daag je uit om het te proberen Tong uitsteken )

Lunch 3

Pitabroodje met sambal, rosbief, tomaat, avocado/komkommer ( Niet geschikt voor kleine broertjes/zusjes vanwege de sambal Knipogen. Ben je zelf ook geen vuurvreter? Laat dan de sambal weg en kies een andere saus! )

 

Pizzatosti

Hou je van pizza's en tosti? Maak dan is deze pizzatosti. Kost net zoveel tijd als een 'gewone' ham-kaas tosti!

Ingrediënten

2 sneetjes volkorenbrood

2 plakjes kaas 30+ (extra gerijpt)

1 tomaat, in plakjes

1 tl Italiaanse kruiden

Materialen

Tostiapparaat of koekepan

Bereiden

1. Bestrijk de sneetjes brood dun met ketchup en beleg elke sneetje met een plakje kaas. Leg op 1 sneetje de plakjes tomaat en bestrooi met de Italiaanse kruiden. Leg het andere sneetje brood erop en rooster in een tostiapparaat. Snijd diagonaal doormidden.

Tips:

1. Ideaal als lunch, snel klaar en gezond.

2. Extra pittige smaak geven aan je tosti? Kies oude kaas bijv. 45+

Zomerfruit smoothie

Een heerijk frisse fruitsmoothie voor warme dagen

Ingrediënten

1 doos zomerfruit ( 250 g diepvries )

2 handperen (bijv. conference), geschild en in stukjes

1 pak sojadrink naturel, ongezoet (1 liter)

Materialen

Satéstokje, blender/keukemachine/staafmixer

Bereiden

 

  1. 1. Doe het zomerfruit en de stukjes peer met 200 ml soja in een blender en mix in 40 sec. tot een smoothie. Verdeel over 4 hoge glazen en vul aan met de rest van de sojadrink. Maak er met een satéprikker mooie krullen in zodat een marmerpatroon ontstaat. Serveer met een rietje en een lange lepel.

Variatietip 1: Deze smoothie kan ook gedronken worden door vegetariërs/veganisten. Heb je liever echte melk? Vervang de sojadrink voor een pak melk ( 1 liter ).

Variatietip 2: Neem deze smoothie mee naar school als lunch. Ook leuk voor een feestje met je vriendinnen.

Recept voor cakepops

Ik had het recept alleen op een Word bestandje staan. Je kan m zo openen, dus tis net zo makkelijk.

HANDIG=LEES EERST DE TIPS VOOR JE BEGINT MET HET MAKEN VAN DE CAKEPOPS

Tips voor het maken van cakepops.docx
Word – 87,4 KB 193 downloads
Recept voor cakepops.docx
Word – 18,2 KB 189 downloads

Mandarijnenkwark

Ingerdiënten

4 a 5 mandarijnen

500 ml magere kwark

1/2 doosje frambozen (a 250 g, diepvries), ontdooid

2 el honing

 

Materialen

 

satéprikker, 4 glaasjes

 

Bereiding

Pers 2 a 3 mandarijnen uit voor 100 ml sap. Meng het sap met de kwark. Verdeel over 4 glaasjes. Pureer de frambozen met de honing met een staafmixer. Meng door de kwark. Maak hier met een satéprikker een spiraal in. Garneer de kwark met partjes mandarijn.

 

Feestelijke kerstkoekjes

Feestelijke kerstkoekjes

Ingerdiënten
 
150 gr boter, zacht
150 gr lichtbruine basterdsuiker
2 eieren
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
400 gr zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
 
Materialen
 
Deegroller
Bakplaat, belkeed met bakpapier
Koekvormpjes

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C. Kneed boter, suiker, eieren, gember, bakmeel en een mespunt zout door elkaar tot een soepel deeg. Bestuif het aanrechtblad met bakmeel of bloem. Rol het deeg uit tot een plak van 1/2 cm dik. Steek met koekvormpjes koekjes uit het deeg. Leg ze op de bakplaat en bak de koekjes in 10-15 min. goudbruin en gaar. Laat de koekjes ca. 30 min. afkoelen en versier de koekjes met bijvoorbeeld poedersuiker.

Tip

Voor extra feestelijke koekjes: maak koekjes volgens bovenstaand basisrecept en gebruik diverse kleurrijke decoraties. Bijvoorbeeld: schrijfstiften rood en groen (bakproducten), gebaksglazuur wit (125 g, bakproduct), tum tum (300 g), mini-feest (60 g, bakproduct) en crispy stars (20 g, bakproduct).

 

Kerstkoffie

Ingrediënten

300 ml volle melk

2 kruidnagels

1 kaneelstokje

125 gram pure chocolade

200 ml slagroom

8 kopjes espresso

150 ml baileys

Geraspte chocolade, chocoladevlokken of cacao voor de garnering

Bereiding:

Verwarm de melk in een steelpannetje maar laat hem net niet koken.

Voeg de kruidnagels en het kaneelstokje toe en laat deze ca. 10 minuten trekken.

Schenk de melk door een zeef en roer er de in stukjes gebroken chocolade doorheen totdat deze gesmolten is.

Klop de slagroom stijf.

Zet 4 glazen klaar.

Maak de espresso.

Giet in elk glas twee kopjes espresso en 30 ml baileys.

Verdeel vervolgens de chocolademelk over de glazen en schep de slagroom er bovenop.

Garneer de glazen met geraspte chocolade, chocoladevlokken of cacaopoeder.

MAAK ZELFGEMAAKTE KERSTKOEKJES ERBIJ!! ( ZIE RECEPT KERTSKOEKJES )

Ijzige kruidenthee met meloensalsa

Ingredienten

Limoen-verveine thee granité
500 ml water
4 g gedroogde verveine
1 limoen
2 el honing

Meloensalsa
2 kleine zoete meloenen
witte rum
1 el rietsuiker
1 tl korianderzaadjes
1 vanillestokje
20 blaadjes dragon

Hulpmiddelen

2 bakjes frambozen
Meloenboor
Blender

Bereidingswijze

Limoen-verveine thee granité
Breng het water aan de kook en laat iets afkoelen. Voeg de verveine toe en laat dit circa 5 minuten trekken. Rasp en pers de limoen en voeg samen met de honing toe. Schenk de thee door een zeef in een brede diepvries bestendige schaal en laat afkoelen. Zet in de diepvriezer. Al snel zul je aan de rand kleine ijskristallen zien, schep deze na ongeveer een uur om en zet de schaal weer terug in de diepvriezer. Roer regelmatig, zodat er in een paar uur tijd een schaal met fijne ijskristallen ontstaat. Roer vooral goed aan de rand van de schaal zodat daar geen ijskorst kan vormen.

Meloensalsa
Halveer de meloen en schep de pitten eruit met een lepel. Boor gelijkmatige bolletjes uit de meloenhelften en leg ze in een schaal. Voeg een flinke scheut rum, zeezout, rietsuiker en gemalen koriander toe. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en roer door de meloen. Meng alles goed door elkaar en zet minstens 20 minuten in de koelkast om te marineren. Schep het resterende vruchtvlees uit de meloenhelften en bewaar gekoeld voor de eindbereiding.

Verdeel de meloenbolletjes afgewisseld met frambozen in een cirkelvorm over een diep bord. Pureer het meloenvruchtvlees met de overgebleven marinade in de blender tot een schuimige `saus`. Schenk rond de meloen. Lepel er de groene thee ijskristallen over. Strooi er dragonblaadjes over.



Pavlova

 

Ingredienten
Citroensap, voor het vetvrij maken
2 eiwitten
100 gr. suiker
1 theel. azijn
1 eetl. suiker
2 1/2 dl. slagroom
4 eetl. poedersuiker
150 gr. aardbeien (Spaanse)
Bereiden:
Klop de slagroom met de poedersuiker stijf.
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en
halveer ze.
Schep de slagroom in de kuil van de eiwitbodem en leg de aardbeien erop.

Garneer de pavlova met wat blaadjes munt.
Tip:
Schep, in plaats van slagroom, roomijs in de bodem en garneer met slagroom en aardbeien.
Eet smakelijk !

Super yoghurtijs!

Dit is mijn favoriete ijs. Dus geen magnum ofzo. Het is heel makkelijk en lekker. Echt een zomerse aanrader!

Ingredienten:

Yoghurt of yoghurtdrank ( Fristi kan, maar is werl dun. Echte yoghurtdrank smaakt beter )

Verder heb je een mal nodig om ze zelf te maken, zoals hierboven op de foto.

Bereidingswijze:

Doe een ijsvormpje zo vol mogelijk. Let wel op dat het niet eroverheen loopt. Daarna goed het stokje erop zetten. Zorg dat het niet scheef staat. Anders zit je ijsje er later scheef op. Leg de mallen daarna 3-6 uur in de vriezer.

Hoe haal je ze eruit? 

Voordat je nu een mes pekt om je ijsje eruit te slopen. Zet de hete kraan aan en laat de plastic mal met de ijsjes even over het ijsje gaan. Doe dat 10-20 seconden. Meestal zit er dan wel eentje los. Niet het geval? Gewoon nog even een poosje. Smelten zal je ijsje echt niet.

Variatietip:

Gooi bijvoorbeeld als je aarbeiyoghurt gebruikt er hele kleine stukjes verse aardbeien erdoor heen. Smaakt super lekker. Je kan ook yoghurt met stukjes erin doen, maar vers is natuurlijk lekerder.

 

 

 

 

Pannekoeken duo

 

Twee van mijn favoriete pannenkoeken!

 

Ham-kaas-champignon pannenkoek

Ingredienten

Pannenkoek

( Geraspte ) kaas

Grotchampignonnen

Ham

 

Appel-kaneel-suiker pannenkoek

Ingredienten

Pannenkoek

Kaneel

Appel in hele kleine stukjes

Bruine basterdsuiker

 

Arretjestaart

Ingrediënten

250 gram basterdsuiker wit

4 eetlepels cacao

1 pak roomboter

2 eieren

1,5 pak biscuit

Materialen

1 cakeblik

 1 steelpan

 1 spatel

 1 eetlepel

Bereiden

Biscuit kruimelen en ondertussen de boter laten smelten.

Eieren klutsen, suiker toevoegen,cacao toevoegen goed doorroeren en dan de gesmolten boter er door heen roeren.

Dit geheel in de cakevorm gieten en 8 uur oplaten stijven in de koelkast.

De cakevorm in een pan met kokend water hangen een paar minuten en de cake los snijden van de kant en omkeren en op een schaal doen.

Versieren met hagelslag of slagroom.

Deze cake is wel erg machtig. Smakelijk eten.

 

Bananen in kokosmelk

Een Aziatisch recept

Ingrediënten voor 4 personen

1 el bruine suiker
120 g gedroogd kokos
4,3 dl melk
4-6 grote, rijpe bananen, elk in drie tot 4 stukken verdeeld
kokos om te garneren

Bereidingswijze

De suiker met het kokos en de melk in een wok doen en net aan de kook brengen. Het vuur uitdoen en het mengsel 15 min laten staan. Het mengsel door een zeef of een stuk neteldoek drukken om de sappen eruit te persen. Het mengsel terug doen in de wok en in ca. 10 min wat romig laten koken. De stukken banaan toevoegen en zachtjes koken tot ze zacht zijn. Met kokos bestrooien en onmiddelijk serveren.

Turkse amandelcake

Ingrediënten

2 sinaasappels
250 gr blanke amandelen
5 eieren
250 gr suiker
1 theelepel citroenrasp (potje)
2 theelepels bakpoeder

Bereidingswijze

Laat de sinaasappels onder water zachtjes 2 uur koken. Giet ze af (vang het vocht op) en laat ze afkoelen. Maal de amandelen fijn in
een amandelmolen of op de rasp van de food- processor.
Pel de sinaasappels, haal de pitjes eruit en pureer het vruchtvlees.


Klop in een kom de eieren met de suiker en citroenrasp gedurende 15 minuten.
Klop er de sinaasappelpulp door en spatel er de gemalen amandelen en het bakpoeder door. Schep het mengsel in een ingevette (met bakpapier beklede) springvorm van 22,5 cm diameter, strijk het glad en bak het bij 180
?C in 60 minuten gaar.



De cake moet bij controle droog zijn. Laat de cake in de vorm
afkoelen en snijd hem in smalle puntjes.

Serveertips

Serveer met muntthee.

Tiramisu

Een Italiaans nagerecht

Ingrediënten

Geraspte bittere chocola of cacao, lange vingers, 1 kopje hele sterke koffie, 1 klein scheutje Amaretto, 3 hele verse eieren, 3 eetlepels basterdsuiker, 250 gr. Mascarpone

Voorbereiding

Splits de eieren en klop het eiwit stijf. Meng vervolgens het eigeel met de suiker tot een schuimig geheel en roer de mascarpone erdoor. Daarna samenvoegen en voorzichtig met een lepel door elkaar roeren, zodat het mengsel luchtig blijft.

Meng de koffie met de amaretto.

Bereidingswijze

Neem een schaal en bedek de bodem 1 laag ei/mascarpone mengsel, leg hier een laag lange vingers op die je eerst heel licht in het koffie/amaretto mengsel hebt gedoopt en strooi er vervolgens een laagje gezeefde cacao op. Dit herhalen. De bovenste laag moet ei/mascarpone mengsel met cacao zijn. Het geheel minimaal 4 uur in de koelkast laten staan, maar beter nog is het 1 dag van tevoren klaar te maken.

Haagse bluf

Typisch Nederlands

Ingredienten

1 eiwit

1 dl rode bessensap

50 g suiker

Bereiding

Doe de ingredienten in een kom e mix ze met een garde tot een bijna stijve massa. Verdeel de Haagse bluf ober schaaltjes.

Variatietips

Steek er een langevinger of kaneelstokje in.

Roer hagelslag door de bluf.

( Paas ) ontbijt

 

Nodig

Croissantjes

Jam

Verschillende soorten zoet/hartig beleg

Paasstol met amandelspijs en krenten

Poedersuiker

Thee

Eieren

Suiker, melk enz.

Beschuiten

Mariabiscuits

Crackers

Broodjes

Pancakes

Voor op tafel

Leuk tafelkleed

Placemats

Servets

Eierdopje

Schaaltje

Verschillende schalen van verschillende formaten

Vaasje bloemen

Bereiding

Kook de eiren, doe de pancakes en de croissaintjes in de oven. Leg ze daarna op een schaal op af te koelen. Maak de tafel leuk op en zet voor iedereen een eitje in het houdertje. Leg vervolgens de paasstol op een broodplank met een bus poedersuiker ernaast. Eventueel een servet ( voor de sier ) op de broodplank leggen. Schenk de theekoppen vol en leg de broodjes neer. Tot slot zet je het beleg neer. Je heb nu een luxe ontbijt. Eet smakelijk!

Tip: Ook leuk om op bed te doen met vader of moederdag.

 

 

 

Boterkoek

Simpel, maar superlekker1!

Ingredienten

250 gram bloem

150 gram suiker

250 gram boter

Snufje zout

Bakpapier

Springvorm

Bereiding

Smelt de boter in de magnetron tot het vloeibaar is en meng dit met de bloem, suiker en zout. Giet het in een boterkoekvorm en bak ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180ºC.

 

Ontbijt muesli

Voor zaterdagochtend als je lekker hebt uitgeslapen of samen met je vriendin ( nen )!

Ingredienten

Magere yoghurt

Soorten fruit

Granen

Rozijnen

Muntblaadjes

Aardbeisaus

Keukengerei

Schaaltje

Roerstaafje

 

Bereiding

Doe een beetje yoghurt in een schaaltje. Snij het fruit in kleine stukjes. Bewaar wel ook wat grote stukken. Roer er rozijnen en muesli doorheen. Doe weer een dun laagje yoghurt erop en leg het fruit erop. Strooi eventueel nog wat muesli erop. Maak het potje saus open en doe er zoveel op als je zelflekker vind. Tot slot gaan de grote stukken fruit erop met de muntblaadjes ( niet om op te eten, is voor de sier ). Je kunt er ook nog een schijfje sinaasappel of citroen op doen. Nu heb je een lekker en gezond ontbijt!

 

 

Cupcakes

 

Ingredienten voor 12 cupcakes

125 gram boter op kamertemperatuur


125 gram kristalsuiker


125 gram zelfrijzend bakmeel


2 eetlepels melk, op kamertemperatuur


2 ( grote) eieren, op kamertemperatuur

Topping/frosting

Slagroom

Poedersuiker

Voedingskleurstof

Decoraties zoals suikehartjes en hagelslag

Marsepein

Bakaccesoires

Vormpjes

Mixer

Houten lepel

Maatbeker

Grote kom

Spuitzak

Bakkwast

Deegroller

Bakpapier

Snijplank

Zilverfolie

Koekvormpjes

 

Bereiding voor de cakejes:

Zet de vormpjes op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de boter, het kristalsuiker, het bakmeel, de melk en de eiren door elkaar. Mix het tot er een romige, luchtige massa ontstaat. Pak de houten lepel en vul de vormpjes voor ong. 3/4 deel met beslag. Strijk met de kwast het beslag recht. Let goed op of de vormpjes niet te dicht tegen elkaar staan. Je cupcakes gaan dan een andere vorm aannemen. Zet de bakplaat in de oven en laat de cakejes 15-25 minuten bakken. Haal ze daarna uit de oven en laat ze goed afkoelen.

Versiering:

Doe de slagroom in de kom en klopt het met de mixer. Poedersuiker toevoegen tot je het zoet genoeg vind. Doe 2 druppels kleurstof door de slagroom. Mix of roer het nog eens goed tot de kleurstof in de slagroom is opgenomen. Als je het niet gelijk gebruikt zet het dan in de koelkast. Doe de frosting in de ( wegwerp ) spuitzak. Maak daarna een mooi toefje op de cake. Je kan nu eventuee nog decoraties strooisel erop doen. Bekleed de snijplank met bakpapier. Leg de marsepein erop. Doe over de marsepein een stuk zilverfolie en rol er met de deegroller overheen. Als het plat genoeg is drk je een vormpje uit de marsepein. Als je het vormpje eruit wil halen, kijk dan uit dat je het marsepeinen poppetje/bloemetje/hartje enz. niet beschadigd. Het is erg kwetsbaar. Dit plak je op de cakes. Ook hier kan je strooisel op doen. Bewaar de cupcakes droog en donker in een afgesloten doos. De cupcakes met een topping moeten in de koelkast. Anders zakt de room uit.

 

Tip: Doe echt fruit op de topping.

 

 

Bij dit recept heb ik geen foto. Dat komt omdat ik dit recept zelf bedacht heb.

Het ziet er hetzelfde uit als appelflappen, alleen zit er hier en daat wat rode smurrie.

Een aanrader voor als je snel een luxe koek/ gebak wil hebben ( Licht eraan hoe je het ziet. Het zijn namelijk mini's )

 

Mini frambozenflapjes met slagroom

 

Ingredienten

Bladerdeeg

( Diepvries ) frambozen

Kristalsuiker

 

Boter ( om de bakplaat in te vetten )

Bakje met water

 

Scherp mesje ( Bijv. aardappelmesje )

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op ong. 220 graden. Zet de suiker klaar en doe de frambozen in een bak. Als je ze uit de diepvries komen hoeven ze niet perse helemaal ontdooit te zijn. Als het grootste gedeelte ijs er maar af. Ze moeten ook niet te zacht zijn want dan gaan ze afgeven. Laat de bladerdeeg ontdooien, let wel op dat het niet te zacht word, anders kan je starks de deegrandjes niet meer goed tegen elkaar plakken.

Zodra het bladerdeeg ontdooit is snij je de plakjes door midden ( schuin ). Pak wat frambozen en doe deze op het deeg, niet te dicht bij de rand, want dan krijg je de flap niet dicht. Strooi er wat kristalsuiker overheen en doe ze dicht. Maak je vingers nat en bevochtig de flap, strooi ook daar wat suiker op en leg ze dan op de bakplaat. Doe dit tot je deeg op is.

Als je alles gedaan heb doe de bakplaat in de oven/magnetron en laat de framboosflapjes 10-20 min bakken.

Laat ze na het bakken even afkoelen en eet ze dan lekker op!!!!!!!

 

Slagroom

De framboosflapjes zijn het lekkerst met vers geklopte slagroom! Klop de slagroom op het laatste moment lekker stevig!

 

 

 

 

Chocoladecake met peer en amandel

Ingrediënten

100 gram zachte boter (+ iets voor het invetten van de vorm)
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
2 grote eieren
100 gram cakemeel of zelfrijzend bakmeel
2 afgestreken eetlepels cacao
mespunt zout
2 eetlepels amaretto
1 niet te rijpe peer (liefst Doyenne de Comice)
50 gram amandelschaafsel
1 flinke eetlepel paneermeel

Hulpmiddelen

Mixer of keukenmachine
Mengkom
Cakevorm van 20 cm (als je een grotere vorm gebruikt moet je de ingrediënten aanpassen)

Voorbereiding

Vet de cakevorm in met wat boter en bestrooi deze goed met paneermeel.
Schil de peer. Snij deze in vieren. Verwijder het klokhuis. Snij de partjes peer een beetje in (waaier!).
Klop de boter met de suiker tot een lichte crèmige massa.
Voeg één voor één de eieren toe.
Zeef het zout, bakmeel en de cacao.
Roer dit snel door de boter/ei-massa. Roer de amaretto door het deeg.

Bereidingswijze

Doe het deeg in de ingevette cakevorm. Druk de stukken peer in het deeg. Strooi het amandelschaafsel over de cake.
Zet de cakevorm in het midden van de koude oven.
Zet de oventemperatuur nu op 170 graden. Bak de cake in 60 - 80 minuten gaar en bruin.
Neem een proef met bijvoorbeeld een satéstokje. Als deze schoon uit de cake komt is deze klaar.

Serveertips

Heerlijk op een verjaardag, bij een kopje koffie of thee.

( Valentijns ) ijshart

Ingrediënten

2 bekers sorbetijs bosvruchten (a 500 ml)

1 grootmoeders cake (400 g), in dunne plakken

100 g frambozen

 

Materialen

Hartvormpje (ca. 10 cm, andere vormen mogen ook)

Bereiding

Sorbetijs uit de vriezer nemen en 5 min. laten staan, zodat ijs wat zachter wordt. Hartvorm op dessertbord leggen. Hartvorm met cake vullen, plakjes bijsnijden om hartvorm geheel te vullen.Cake in hartvorm met sorbetijs bedekken. Hartvorm voorzichtig van bord nemen en bord tot gebruik in vriezer bewaren. Op dezelfde wijze nog 4 ijsharten maken.

Tip: In plaats van verse frambozen kun je ook diepvries gebruiken.

 

Cheesecake met gemarineerde aarbeien

Ingrediënten

150 g mariabiscuits

50 g boter, gesmolten

1 sinaasappel

500 g roomkaas, op kamertemperatuur

125 ml crème fraîche

200 g suiker

1 zakje vanillesuiker

5 eieren

250 g kleine aardbeien, gehalveerd

 

 

Materialen

 

Keukenmachine

Springvorm ( doorsnede 24 cm ), ingevet

 

Bereiden

Oven voorverwarmen op 150 °C. In keukenmachine biscuitjes verkruimelen. Boter erdoor mengen. Biscuitmengsel gelijkmatig over bodem van taartvorm verdelen en met bolle kant van lepel stevig aandrukken. Sinaasappel schoonboenen, schil eraf raspen en sinaasappel uitpersen. In kom roomkaas, crème fraîche, suiker, sinaasappelrasp, vanillesuiker, mespunt zout en eieren tot glad beslag kloppen. Roomkaasmengsel in taartvorm schenken. In oven cheesecake in ca. 1 uur en 15 min. goudbruin en gaar bakken. Intussen in kom aardbeien en sinaasappelsap voorzichtig door elkaar scheppen en aardbeien tot gebruik laten marineren. Taart laten afkoelen. In zeef aardbeien laten uitlekken. Cheesecake garneren met aardbeien. 

Tip

Het verkruimelen van biscuitjes of koekjes voor een taartbodem kan ook als volgt: doe de biscuitjes of koekjes in stukken gebroken in een schone theedoek en rol ze met een deegroller of volle fles tot kruimels.

 

Aardbei-bananen smoothie

 

Ingrediënten:

1 banaan

1 handvol aardbeien

1 kop vanilleyoghurt

1/2 kop melk

1/2 kop sinaasappelsap

1 handvol ijsblokjes

Bereiding

Alles blenderen en onmiddelijk opdienen.

Dit is goed voor 3 glazen

 

 

 

Fruitsalade

Ingrediënten voor dit recept:
Halve watermeloen,,
Galia suikermeloen,
Verse ananas (uitstekend te snijden met een ananassnijder, anders
neem hem maar uit blik),
1 granaatappel,
3 appels,
3 peren,
5 mandarijnen,
3 passievruchten,
2 bananen,
4 kiwi's,
trosje (pitloze) druiven,
1 blik perziken,
citroensap om verkleuren te voorkomen.

Bereiding / Instructies:
Snijd alle vruchen in gelijke stukjes. Het is natuurlijk mogelijk om
van allerlei soorten figuren te maken. Bolletjes, blokjes, reepjes, sterren,
het maakt eigenlijk niet uit.
Het is verstandig om citroensap toe te voegen om verkleuring te voorkomen,
maar gebruik niet te veel.
Minimaal 2 uur in de koelkast om het lekker van temperatuur te maken.



 

Hot Chocolate Fudge Cupcakes

 

Ingrediënten voor 12 cupcakes

125 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels cacaopoeder
115 ml melk
30 gram gesmolten boter

Hot Chocolate Fudge Saus

40 gram cacaopoeder
275 ml water, heet
200 gram bruine suiker

Marshmallow mini paddestoeltjes

mini marshmallows
100 gram chocolade
gekleurde nonpareils

Chocolate Frosting
250 gram boter, op kamertemperatuur
250 gram poedersuiker
4 eetlepels cacaopoeder 

Methode

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe het zelfrijzend bakmeel, witte kristalsuiker en de 2 eetlepels cacaopoeder in een kom en meng dit met een houten lepel met elkaar. Voeg nu beetje bij beetje de melk en gesmolten boter bij het droge mengsel. Mix steeds met de mixer op middelhoge snelheid tot een glad geheel.

 

Ingrediënten voor 12 cupcakes

125 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels cacaopoeder
115 ml melk
30 gram gesmolten boter

Hot Chocolate Fudge Saus

40 gram cacaopoeder
275 ml water, heet
200 gram bruine suiker

Marshmallow mini paddestoeltjes

mini marshmallows
100 gram chocolade
gekleurde nonpareils

Chocolate Frosting
250 gram boter, op kamertemperatuur
250 gram poedersuiker
4 eetlepels cacaopoeder 

Methode

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe het zelfrijzend bakmeel, witte kristalsuiker en de 2 eetlepels cacaopoeder in een kom en meng dit met een houten lepel met elkaar. Voeg nu beetje bij beetje de melk en gesmolten boter bij het droge mengsel. Mix steeds met de mixer op middelhoge snelheid tot een glad geheel.

Ingrediënten voor 12 cupcakes

125 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels cacaopoeder
115 ml melk
30 gram gesmolten boter

Hot Chocolate Fudge Saus

40 gram cacaopoeder
275 ml water, heet
200 gram bruine suiker

Marshmallow mini paddestoeltjes

mini marshmallows
100 gram chocolade
gekleurde nonpareils

Chocolate Frosting
250 gram boter, op kamertemperatuur
250 gram poedersuiker
4 eetlepels cacaopoeder 

Methode

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe het zelfrijzend bakmeel, witte kristalsuiker en de 2 eetlepels cacaopoeder in een kom en meng dit met een houten lepel met elkaar. Voeg nu beetje bij beetje de melk en gesmolten boter bij het droge mengsel. Mix steeds met de mixer op middelhoge snelheid tot een glad geheel.

 

Ingrediënten voor 12 cupcakes

125 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels cacaopoeder
115 ml melk
30 gram gesmolten boter

Hot Chocolate Fudge Saus

40 gram cacaopoeder
275 ml water, heet
200 gram bruine suiker

Marshmallow mini paddestoeltjes

mini marshmallows
100 gram chocolade
gekleurde nonpareils

Chocolate Frosting
250 gram boter, op kamertemperatuur
250 gram poedersuiker
4 eetlepels cacaopoeder 

Methode

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe het zelfrijzend bakmeel, witte kristalsuiker en de 2 eetlepels cacaopoeder in een kom en meng dit met een houten lepel met elkaar. Voeg nu beetje bij beetje de melk en gesmolten boter bij het droge mengsel. Mix steeds met de mixer op middelhoge snelheid tot een glad geheel.

Vul de bakvormpjes tot ongeveer de helft met het beslag.

Begin nu met het maken van de saus. Doe de bruine suiker en de cacaopoeder in een kom. Voor een mooi resultaat doe je het mengsel even in een keukenmachine om het fijn te malen. Het resultaat is dan een fijne chocolade gruis.
 

Strooi nu een 1 a 2 eetlepels van het cacaomengsel over het beslag in elk bakvormpje.

Kook het water en laat het een beetje afkoelen. Giet een klein beetje water in de gevulde bakvormpjes. Vul de bakvormpjes NIET te vol met water. Zorg ervoor dat alles net onder water staat. Bak de cupcakes 20 tot 30 minuten in de oven. Deze cupcakes hebben langer de tijd nodig dan normaal, dus kijk even goed of de cucpakes gaar zijn. De bovenkant mag knapperig zijn, de binnenkant van de cupcakes is zacht met gesmolten chocolade. Laat de cupcakes een minuutje in het bakblik zitten en laat ze daarna uit het bakblik afkoelen op een rekje.  

Maak nu de marshmallow paddestoeltjes. Smelt de chocolade in een kom boven een pannetje met heet water. Dip de mini marshmallows in de chocolade, en haal ze daarna door de nonpareils. Hier zijn rode en witte nonpareils met elkaar gemengd.

Maak de frosting door de boter te mengen met de poedersuiker. Voeg beetje bij beetje de suiker toe en mix steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid. Voeg als laatste de cacaopoeder toe en mix alles nog eens goed door met de mixer.

Met een spuitzak met grote tip, hier is een jumbo tip open ster gebruikt, maak je een grote chocolade swirl. Decoreer de swirls met de nonpareils en de mini paddestoeltjes. Deze cupcakes zijn het lekkerste als ze niet lang na het maken en decoreren worden geserveerd.

 

Marsepein

 

Ingredienten

Ingrediënten
Voor 500 gr. marsepein
• 250 gr. amandelen
• 250 gr. poedersuiker
• 1 eiwit
• enkele druppels citroensap
• ong. 2 eetl. water
• evt. cacaopoeder of kleurstof met een smaakje

Bereidingswijze:

1. Meng alle ingredienten door elkaar.

2. Verdeel het marsepein en kleur het naar wens met een volle theelepel cacaopoeder of kleurstof.

3. Laat de marsepein verpakt in vershoudfolie 1 dag in de koelkast rijpen.

4. Verwerk de marsepein de volgende dag. Je kunt het door leuke figuurtjes te maken zo eten of als basis gebruiken voor bijvoorbeeld petit fours.

 

Chocolate Chip Cookies

 

Ingrediënten:

225 gram roomboter

225 gram rietsuiker

2 eieren

2 theelepels vanille-extract

350 gram bloem

350 gram chocoladestukjes

Bijvoorbeeld: 120 gram van witte, pure en melkchocolade

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C

  1. Klop de boter romig met de rietsuiker. Voeg het vanille-extract toe.

  2. Klop de eieren door het mengsel.

  3. Zeef de bloem in het mengsel.

  4. Schep de chocoladestukjes door het mengsel heen.

  5. Beleg een bakplaat met bakpapier. Schep met een theelepel bolletjes deeg op de bakplaat. Druk ze plat met een vork.

  6. Bak ze 10 – 15 minuten in de oven. Ze worden niet goudbruin en lijken erg zacht als ze de oven uitkomen. Laat ze afkoelen.